Vremea începe să se încălzească. Astfel, după o perioadă lungă și rece în care singurele activități au fost doar cele pe care le-ai putut desfășura la interior, simți nevoie să ieși în natură. O astfel de pauză este binevenită, mai ales dacă ești genul de persoană careia îi place să-și petreacă timp de calitate în natură.
Ce este un picnic?
Dacă ai deja în minte o locație în care ți-ai dori să îți petreci o zi frumoasă de weekend, sau chiar una de relaxare în timpul săptămânii, poți lua în considerare un picnic. Organizarea unui astfel de eveniment necesită puțin timp, dar este musai să existe o bună coordonare.
Picnicul îți oferă avantajul petrecerii timpului liber în compania persoanelor dragi și presupune servirea unei mese „reci” la iarbă verde. Astfel, toate cele necesare pentru servirea unui picnic se pot regasi fie în frigiderul propriu, fie în cel mai apropiat magazin de lângă locuință.
Ce conține o masă pentru picnic?
Având în vedere că timpul pe care îl vei petrece în exterior este lung, trebuie ca alimentele pe care vei dori să le iei cu tine să nu fie perisabile, să fie cantitativ suficiente pentru toate persoanele și mai ales pentru tot parcursul zilei.
Astfel, este recomandat ca geanta ta de picnic să conțină mâncare cât mai diversificată.
Ce nu trebuie să îți lipsească din lista de alimente pe care să le pui în coșul tău de picnic:
- Gustări;
- Mâncare rece, precum sandwich-uri, salate, legume etc.;
- Finger food;
- Deserturi;
- Fructe.
Top 10 gustări pentru picnic
Gustările sunt foarte populare pentru cei ce merg la picnic. Acestea trebuie să fie ușor de mâncat și de pregătit, dar și suficient de sățioase, astfel încât să nu ți se facă foame pe parcursul mai multor ore.
Dintre cele mai populare tipuri de gustări ce nu trebuie să lipsească dintr-un coș de picnic amintim:
Fructe deshidratate
O gustare sănătoasă, care aduce organismului un aport semnificativ de nutrienți și vitamine. Fructele deshidratate îți oferă energie, îți cresc imunitate și îți ajută corpul în condiții de temperatură extremă. Poți pune în rucsacul de picnic: merisoare, stafide, caise, mango etc. sau orice alt fruct deshidratat pe care îl agreezi.
Nuci, alune și migdale
O altă gustare populară și sănătoasă este mixul de nuci, alune și migdale.
Nucile, alunele și migdalele aduc un aport de nutrienți corpului, pentru că sunt o sursă bogată de acizi grași și proteine. Îți crează o stare de sațietate pe o perioadă mai mare de timp.
Afine, mure, zmeură sau căpșuni
În categoria fructelor cu puține calorii se află și afinele, murele, zmeura și căpșunii. Sunt delicioase, pline de vitamine, răcoritoare și, în primul rând, pe placul tuturor persoanelor, fie că este vorba despre copii sau despre adulți.
Batoane de castraveți
Mai puțin populare, dar la fel de delicioase și pline de nutrienți, sunt și batoanele de castraveți.
Castravetele este o legumă multivalentă, care aduce beneficii nebănuite. Hidratează, datorită apei pe care o conține, aduce un ajutor benefic sistemului nervos central și nu în ultimul rând îți protejează pielea în zilele cu soare puternic. Îl poți combina cu iaurt sau cremă de brânză.
Batoane de morcovi
Morcovii sunt o legumă bogată în vitamina A. Aceștia sunt adesea consumați cruzi, dar pot fi folosiți și pentru prepararea unei salate delicioase ori gătiți în diverse feluri de mâncare. Totodată, sunt excelenți pentru sănătatea ochilor deoarece conțin beta-caroten, care luptă împotriva degradării vederii.
Struguri
Strugurii sunt o sursă bună de vitamine, minerale și antioxidanți. Strugurii sunt un fruct delicios, pe care îl putem găsi în multe culori, forme și dimensiuni.
Acest aliment sănătos poate fi consumat ca aperitiv sau ca desert. Este ușor de găsit și împachetat, astfel poate fi perfect pentru o zi de picnic.
Măsline
Aceste fructe mici, dar delicioase și bogate în vitamina E, aduc un plus de nutrienți și vitamine corpului. Bogate în compuși vegetali, măslinele vor fi mereu o alternativă inedită într-o gustare. Fie ca este vorba de măsline negre, Kalamata, verzi, mix sau chiar specialități, precum măsline umplute cu migdale sau ardei, această gustare va da culoare și gust timpului petrecut în aer liber.
Covrigei, Grisine și Chips-uri
Considerate mai puțin „sănătoase”, dar populare atât printre cei mari, cât și printre cei mici, aceaste gustări te scot din orice situație. Asezonate cu o băutură, fie alcoolică, fie non-alcoolică, sunt un promotor al bunei dispoziții, dar și al unei lungi zile de distracție sau de relaxare.
Cașcaval și Brânză
În ultimi ani, românii au devenit consumatori fideli de brânzeturi, cu precădere din export. Astfel, o zi la picnic poate să îți ofere posibilitatea unei degustări de brânzeturi, cu proveniență din diferite țări recunoscute pentru varietatea lor în acest domeniu. Te poți delecta cu brânză cedar maturată pe perioade diferite, emmentaler, parmezan, gorgonzola etc. Toate acestea merg de minune alături de boabele de struguri.
Popcorn
Popcornul a fost și va rămâne cea mai bună gustare, indiferent de momentul în care se servește. Nu este cunoscut ca fiind cea mai sănătoasă gustare, dar cu siguranță este recunoscut ca fiind cea mai populară. Popcornul poate fi sărat sau dulce, poate avea aromă de cașcaval sau de unt, fiind potrivit pentru orice gust.
Picnicurile sunt o modalitate excelentă de a vă întâlni cu familia și prietenii și de a vă bucura de aer liber. Poți împacheta o varietate de alimente și gustări pentru ca toată lumea să se bucure. Gustarea este importantă pentru menținerea unui stil de viață sănătos. Îți permite să servești o masă mică sau o gustare între mesele principale. De asemenea, te ajută să-ți controlezi foamea și să îți menții o greutate corporală optimă. Gustările sunt o modalitate excelentă de a deveni creativ în ceea ce privește combinațiile de alimente.
Picnicul este o tradiție onorată de timp. Este un eveniment social care aduce oamenii împreună pentru a se bucura de aer liber, de mâncare și băutură. Nu rata ocazia unei relaxări în aer liber și organizează-ți rucsacul de picnic astfel încât gustările să nu lipsească!