Când vremea începe să se încălzească, nevoia de a-ți petrece timpul liber la iarbă verde, departe de agitația cotidiană, devine din ce în ce mai mare. Simplu și rapid, poți organiza un picnic relaxant sau poți opta pentru o ieșire la grătar. Vom vorbi, în cele ce urmează, despre diferența dintre cele două variante care te ajută să uiți de stresul de zi cu zi.
Picnic vs grătar
Un picnic reprezintă o idee excelentă de petrecere a timpului liber în natură. Te poți bucura de soare și de aer curat, alături de familia sau prietenii tăi. Pentru o astfel de ieșire la iarbă verde, va trebui să-ți împachetezi de acasă gustările delicioase pe care, mai apoi, le vei savura în aer liber, pe păturica de picnic.
În paralel, ieșirea la grătar presupune să-ți prepari alimentele – fie că este vorba despre carne sau legume – la fața locului, pe un grill cu lemne sau cărbuni. În acest sens, fie găsești o zonă în care să existe grătarele propriu-zise, fie aduci tu grătarul. Ține cont de faptul că legea permite grătarele doar în spații special amenajate. În caz contrar, te vei trezi cu o amendă usturătoare.
Beneficiile picnicurilor și ale grătarelor nu se limitează doar la mâncarea în sine. Astfel de activități distractive în aer liber te pot ajuta să îți faci noi prieteni sau să te apropii de membrii familiei.
Avantajele unui picnic
Ai la dispoziție numeroase zone unde poți organiza un picnic, inclusiv în parcuri, la pădure sau pe malul mării. Dacă ai găsit un loc potrivit, tot ce trebuie să faci este iei coșul de picnic, să întinzi pătura de picnic și să servești masa în aer liber. De asemenea, nu trebuie să uiți de băuturi – apă, sucuri, limonadă și chiar băuturi alcoolice (vin, bere, cocktail-uri, în funcție de preferințe).
În general, picnicul se axează pe aperitive, sandvișuri, gustări reci și chiar deserturi, preparate din timp, care pot fi aduse în recipiente sau ambalate în pachete. Asta nu înseamnă că nu poți prepara, la fața locului, o salată proaspătă sau o altă gustare rapidă, dar care să nu presupună o sursă de foc. Mai precis, un grill nu are ce căuta, sub nicio formă, la picnicul tău!
O soluție economică
Picnicurile sunt, de asemenea, o opțiune economică pentru persoanele care doresc să ia masa în oraș, dar nu doresc să facă rezervări sau să comande mese scumpe. Însă, picnicul nu se rezumă doar la mâncare și băuturi, ci te ajută să te petreci timp de calitate cu familia sau gașca de prieteni. Dacă ai copii, aceștia se pot distra din plin la picnic: pot alerga în voie și se pot juca pe iarbă, în siguranță.
Există multe activități pe care le poți face la picnic. De exemplu, multe persoane adoră picnicurile pentru că le oferă ocazia perfectă să petreacă mai mult timp cu familia sau cu prietenii, respectiv să socializeze. Unora le place să facă jogging sau fitness ori să încerce diverse jocuri distractive. Totodată, alte persoane preferă să citească sau, pur și simplu, să se bucure de frumusețea peisajelor. Cu alte cuvinte, ai numeroase opțiuni. Totul depinde de preferințele tale.
Avantajele unei ieșiri la grătar
Temperaturile crescute îți oferă un motiv în plus să cauți un loc răcoros, departe de agitația marilor orașe. Iar o astfel de ieșire la iarbă verde parcă merge mână-n mână cu un grătar. Micii încep să sfârâie, legumele se rumenesc frumos…
Așa cum spuneam și mai devreme, un grătar poate fi făcut doar în spații special amenajate în acest sens. Pentru a nu risca amenzi de până la 5.000 de lei, informează-te în avans care sunt zonele în care sunt permise astfel de activități. În plus, dacă optezi pentru o zonă în care există grill-uri montate, va trebui doar să vii cu lemne de foc/cărbuni și cu mâncarea pe care vrei să o gătești (carne, legume etc.).
Un deliciu culinar
O ieșire la grătar cu familia sau prietenii poate fi foarte distractivă, iar avantajele sunt multe la număr. În primul rând, un grătar în aer liber te poate ajuta să te relaxezi după o săptămână obositoare de muncă. Mai mult, o astfel de activitate îți permite să interacționezi cu prietenii sau membrii familiei, în timp ce gătiți împreună. Totodată, mirosul alimentelor gătite pe grătar este absolut grozav, ca să nu mai vorbim de gust! În plus, optând pentru un grătar în aer liber ai ocazia să mănânci mai sănătos decât ai fi făcut-o acasă sau la restaurant.
Beneficiile gratarului sunt următoarele:
- Adună oamenii împreună, pentru a se distra, a se relaxa și a socializa.
- Se poate face în orice perioadă a anului, inclusiv iarna.
- Nu necesită prea multe unelte/echipamente.
- Există multe tipuri diferite de alimente care pot fi gătite, precum: mititei, pulpe de pui, ceafa de porc, cârnați, pastramă de berbecuț; legume: ceapă, ardei gras, ciuperci, dovlecei, vinete etc.